Monday, December 29, 2008

CF Burkheimer - cel mai bun dintre cei mai buni?


Stimati cititori, imi face deosebita placere sa va prezint un mare designer si constructor de lansete al zilelor noastre, mai putin cunoscut unora, pe care eu il admir foarte mult, domnul Kerry Burkheimer.
Cu o experienta vasta in domeniu, inca din 1980, Kerry a fost designer la Loomis Composites cu multi ani in urma, si elevul lui Russ Peak, cel mai celebru rod designer al americanilor, "the absolute master", atunci cand totul "a luat avant", acesta influentand intrega evolutie a lansetelor de musca in Statele Unite, de la prima lanseta din grafit creata de Fenwick si pana la cele din zilele noastre. Burkheimer a preluat mica companie a lui Peak, transformand-o in ceea ce CF Burkheimer inseamna astazi, un mic atelier menit sa creeze cele mai bune lansete de musca din lume, de neegalat de catre oricare alt producator in momentul de fata. Daca aveti ocazia sa ajungeti prin State il puteti vizita in Washougal, Washington si eventual sa-i povestiti putin despre cum vedeti dumneavoastra lanseta ideala...Kerry va stii exact ce anume va trebuie.
In viziunea lui Burkheimer, lansetele ultraperformante sunt si trebuie sa fie cele destinate exclusiv unui anume utilizator, si nu cele menite sa satisfaca cerintele maselor, de multe ori si cu alte scopuri si interese comerciale.

La CF Burkheimer, fiecare lanseta este proiectata si asamblata in functie de utilizatorul final, executia unei lansete durand pana la 2 luni.Kerry are capacitatea extraordinara de a intelege perfect intregul procesul fizic care are loc in timpul solicitarilor unui blank, si anume cum anume trebuie optimizat un blank in constructia sa, prin modificari ale taperului (conicitatii), grafitului folosit s.a.m.d., astfel incat toate caracteristicile esentiale ale unui blank de musca (actiune, modulus, rata de revenire, feeling, greutate, diametru) sa fie imbinate armonios, rezultatul fiind o adevarata extensie a mainii pescarului. El este si un foarte priceput fly caster, acest lucru fiind esential atunci cand se doreste proiectarea lansetei perfecte.

De asemenea, Kerry spune ca estetica de exceptie a unei lansete este expresia calitatii si maiestriei constructorului ei.
Vorbeam intr-o zi cu Mike McCoy, cel ce manufactureaza inelele Snake Brand si Agate, ex-designer la 3M si fost asociat la compania Bellinger, care imi spunea ca dintre toti producatorii de lansete high-end, nici unul nu se ridica la standardele lui Kerry Burkheimer in ceea ce priveste calitatea si rigurozitatea procesului de executie, de la constructia blankului si pana la lanseta finita, cu ajustari in designul blankului conform preferintelor utilizatorului final, nu neaparat in ceea ce priveste finisarea si forma manerului, care sunt de o calitate impecabila, cat mai ales in ceea ce priveste actiunea blankului, la care maestrul Burkheimer se pricepe de minune...de fapt se spune ca este "above all others". Cel mai adesea, dau un exemplu simplu, un client interesat intr-o lanseta de 9' clasa 5...daca din doua trei incercari nu reuseste sa satisfaca clientul, Kerry recurge la alte cateva zeci de taperuri ca alternativa...bineinteles ca in majoritatea cazurilor, clientul ramane uimit de cele clasice, mereu imbunatatite, cu care Kerry sta cu fruntea sus in fata competitiei sale, G.Loomis si Sage.
In opinia lui Kerry, dupa 25 de ani in campul muncii, doi indivizi nu sunt niciodata identici in casting, si faptul ca productia de lansete in masa nu este nicidecum solutia optima in satisfacerea acestei diversitati naturale.

CF Burkheimer are un singur scop...acela de a construi cele mai performante lansete din lume. Bineinteles ca este o afirmatie indrazneata si ca mai exista si alte companii care spun acelasi lucru, dar rezultatul final vorbeste de la sine.
Kerry sustine faptul ca o lanseta de musca trebuie sa lanseze doua-trei snururi de clase diferite, la fel de bine cu un metru de snur si 3-4 metri de forfac cat si departe, rulat sau clasic, indiferent de conditii, si sa protejeze tippetul subtire in lupta cu pestele. Cum se poate realiza o asemenea lanseta?..asta numai Kerry o stie si nu vrea sa ne impartaseasca decat unele dintre secretele sale.
Kerry precizeaza faptul ca in constructia lor sunt folosite cele mai bune materiale si procesul de manufacturare este unul foarte exact, a carui standard este peste cel al marilor producatori, si unul care cu greu poate fi atins de catre acestia. In acest sens el da un exemplu foarte concludent in ceea ce priveste constructia blankurilor. Si anume faptul ca la marile companii finisarea blankurilor este facuta automat de masini, care implicit va da taperul final al blankului, respectiv actiunea lansetei, in timp ce la CF Burkheimer, blankurile sunt finisate partial automat, si apoi finisarea finala este realizata manual, in acest fel pastrandu-se taperul, respectiv actiunea pe care designerul a gandit-o, nemaiexistand acea posibilitate de alterare a actiunii blankului, evident vechea si eterna problema, aceea ca, doua blankuri in aceeasi clasa, lungime si actiune nu sunt identice, este practic rezolvata. In acest fel, Kerry Burkheimer reuseste sa produca la ora actuala poate cele mai exclusiviste lansete de musca din lume. (http://cfbflyrods.com)

No comments: